Cozonac cu mac și miez de nucă – pufos și delicios pentru orice sărbătoare!

Preparation time
120 mins
Cooking time
40 mins
Difficulty
mediu
Serves
6 people
Meal course
Desert
Posted on
400,00 ml
Lapte
2,00 linguri
Drojdie uscată
300,00 g
Zahăr
750,00 g
Făină
3,00 bucăți
Ouă
2,00 linguri
Apă
4,00 linguri
Unt topit
2,00 linguri
Ulei rafinat
200,00 g
Semințe de mac
250,00 g
Miez de nucă măcinat
0,50 lingură
Sare
Cozonac cu mac și miez de nucă – pufos și delicios pentru orice sărbătoare!

Vă prezentăm o rețetă aspectuoasă de cozonac pufos cu umplutură de miez de nucă și semințe de mac, cum n-ați mai încercat până acum. Are un aspect specific, un gust fabulos și o textură moale, care îți lasă gura apă. Cu puțină îndemânare și răbdare veți obține o adevărată capodoperă culinară, care este perfectă pentru serile călduroase în sânul familiei.

 1. Într-un bol amestecați 250 ml. lapte cald, drojdia, o linguriță de zahăr și lăsați amestecul să se dizolve timp de 10-15 minute. Treptat adăugați 250 g făină și amestecați. Acoperiți aluatul cu folie alimentară și lăsați-l să dospească timp 50 minute într-un loc călduț.
 2. Într-un bol amestecați 2 ouă, 7 linguri de zahăr, sare, apa, 2 linguri de ulei și 2 linguri de unt topit. Turnați amestecul obținut peste aluatul pregătit mai devreme și amestecați.
 3. Treptat încorporați 500 g făină, frământați cu mâna timp de 8-10 minute, până obțineți un aluat neted și pufos. Lăsați aluatul să dospească la loc cald timp de 1-2 ore, până își dublează volumul.
 4. Într-o cratiță turnați 125 ml. lapte, 5 linguri de zahăr și aduceți până la fierbere, apoi adăugați macul, 20 g unt și amestecați. Luați cratița de pe foc și lăsați-o să se răcească.
 5. În altă cratiță puneți 150 g zahăr, 5 linguri de lapte și amestecați, apoi adăugați miezul de nucă măcinat. Luați cratița de pe foc și lăsați-o să se răcească. Într-un bol bateți un albuș de ou, până obțineți o spumă densă pufoasă și încorporați în compoziția cu miez de nucă.
 6. Pe masa tapetată cu făină împărțiți aluatul în două bucăți egale și întindeți jumătate din aluat, dându-i forma dreptunghiulară. Ungeți suprafața fâșiei de aluat cu umplutura de miez de nucă, lăsând circa 7 cm. pe marginea de sus fără umplutură. Rulați aluatul atent și lăsați ruloul pe masă.
 7. Întindeți a doua jumătate de aluat, la fel dându-i forma dreptunghiulară. Ungeți suprafața aluatului cu umplutura de mac, lăsând circa 7 cm. pe marginea de sus fără umplutură. Rulați aluatul.
 8. Împletiți ambele rulouri și lipiți bine capetele, astfel încât să obțineți o coroniță. Puneți cozonacul pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și cu ajutorul unui cuțit tăiați ușor pe mijlocul fiecărei împletituri. Ungeți cozonacul cu gălbenuș de ou și dați tava în cuptorul preîncălzit la temperatura de 200˚C, timp de 40 de minute.
 9. Savurați cu plăcere!

2 comments

 1. Angela said on aprilie 10, 2017 Răspunde

  SUPERBA RETETA ,,,MULTUMIM

 2. Diana said on aprilie 14, 2017 Răspunde

  Este absolut minunata reteta iar rezultatul senzațional. Multumim!

Lasă un răspuns

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*

5 × 3 =